Ženy Online.cz - Magazín pro ženy
Právě je 20. květen 2012 20:14

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Ženy Online.cz - Magazín pro ženy
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Mluvící papoušek
PříspěvekNapsal: 30. leden 2010 16:16 

Ahoj, rádi bychom si pořídili papouška, který by se naučil mluvit. Mohl by mi někdo poradit kterému ptáčkovi to jde nejlépe a jaká je alespoň orientační cena?

Profil Poslat e-mail  

Dovolená Chorvatsko - CK Redok
 Předmět příspěvku: Re: Mluvící papoušek
PříspěvekNapsal: 15. únor 2010 01:12 

Naučit ptáka mluvit není záležitost jenom druhu, ale i dispozic samotného jedince (někteří jsou od přírody hloupí, jiní jsou rození mluvkové) a energii vložené do jeho výcviku.

Dobré výsledky mají všeobecně žakové (šedočervení papoušci), často promluví i ara a viděla jsem i kakadua. Ale největšího mluvku jsem zažila loskutáka. Nejsou možná tak barevně přitažliví (černožlutí "krkavci"), ale šikovní jsou neuvěřitelně.

Ať vyberete kteréhokoliv ptáčka, především je nutné získat jej jako mládě, jedině ptáčata odchovaná v domácím prostředí mají největší šanci naučit se mluvit.

V cenách se příliš neorientuju, ale cena se bude pohybovat v řádu tisíců. Nicméně mluvit se dá naučit skoro každé zvíře - jedna z našich koček ovládá sedm nebo osm slov (aktivně, nikoliv jako ptáci, kteří pouze opakují, ale vyjadřuje svoji aktuální potřebu)

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 15. únor 2010 08:40 

Ahoj,

tak to bych ráda viděla, mluvící kočku jsem ještě nikde nezažila, nemáš nějaké video? :-) Doufám že ano, protože mě to fakt zajímá.

Hanuš

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 15. únor 2010 12:12 

Mluvících koček je na YouTube celá řada, viděla jsem i kočky povídající "I love you" a podobně. Ty ale byly drezírované, aby to říkaly. Naše kočka vyjadřuje svou nevoli nebo touhu, když zrovna něco potřebuje, ne na povel. Například, má-li v misce prázdno a v žaludku taky, odvede si mě a řekne "Neni". Na můj dotaz, zda chce "papání" (slovo, kterému rozumí, ale nevyslovuje ho) zopakuje "Neni". Nezaměňuje ho se slovem "dej" (vyslovované nejčastěji "ej", případně "tej" - d se vyslovuje kočkám hodně špatně), které značí žebrání o pamlsek (kočičí bonbon nebo kousek brambory). Nikdy je významově nezamění. Nasvědčuje tomu i fakt, že když byl táta v práci, odvedla mě do předsíně, pověděla mi "Neni" a na dotaz, co neni, řekla "táta" (opět t bylo trochu zamlžené, ale jasně rozeznatelné; bylo to poprvé a naposledy, co to slovo řekla, jindy asi už neměla takovou obrovskou potřebu se na něj urgentně ptát). Po uklidnění, že přijde (další ze slov, kterým perfektně rozumí) večer (taktéž ví, co to znamená), slastně zavrněla a byla uspokojená.

Ona rozumí strašné spoustě věcí, zvlášť když člověk ví, jakým slovům konkrétně rozumí. Sestavím větu schematicky, například "táta přijde večer" a ona rozumí všem třem slovům, postaví si je do souvislostí a porozumí. Dá se říct, že naše kočka umí "česky", protože to samé v angličtině by nechápala. Slova, která považuje za nejdůležitější, se pak aktivně učí (sama) a má snahu s námi komunikovat, stejně jako my máme snahu komunikovat s nimi jejich řečí. Ten vztah je reciproký, založený na oboustranné snaze druhému porozumět. A ona to prostě dělá po svém.

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 15. únor 2010 13:12 

Ahoj,

zajímavé čtení, nikdy jsem ničeho podobného svědkem nebyla, kočku nemáme, takže ani nemám kde testovat, ale určitě je to zajímavé...

Janča

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 15. únor 2010 13:21 

My máme tři a mluvit se naučila jen tahle jedna. Záleží hodně na povaze a tu u kotěte nezjistíš... ani u ptáčete.

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 15. únor 2010 13:23 

Teda, ony všechny umějí každá něco, jsou to expertky na všelicos, ale to mluvení je u koček hodně vzácné. I u psů se dá narazit na šikovné jedince, psi mají navíc tu výhodu, že se dají cvičit - jsou to smečková zvířata a páníčka mají za vůdce smečky. Proto si většina lidí ráda pořizuje právě psy - kočky jsou zdánlivě "nevycvičitelné". Ale je to o přístupu. Naše umějí všechny povel "sedni". Další dovednosti dle intelektu a povahy (a nálady :lol: ).

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 15. únor 2010 17:30 

Přesně jak říkáš, psi jsou takoví, věrnější bez větší námahy, stačí se jim malinkato věnovat, kočky, ty si lítají, kde chtějí, sem tam se staví domů, jsou víc samostatné...

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 15. únor 2010 22:21 

Kočky nejsou smečková zvířata. Dělají to, co považují za důležité. U psa je to věrnost nadřazenému, v případě dobré výchovy člověku. Kočka tuhle potřebu nemusí mít. Ale když je věrná a CHCE se zavděčovat, pak se učí úplně stejně snadno jako pes, záleží právě na té vůli. Většina lidí se nepokusí takovou vůli ani najít, proto kočkám nerozumí. A ty, když jim nikdo nechce rozumět, se o to samy aktivně nesnaží, protože nemají ten smečkový pud.

Dává to smysl? :lol:

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 15. únor 2010 23:32 

Já si myslím, že Janča to po důkladném přečtení jistojistě pochopí, to že kočka není smečkové zvíře je jasná věc, vždyť se pořád někde potulujou a samotaří.. :-)

Profil Poslat e-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Dovolená Chorvatsko - CK Redok

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina