Ahoj,
hormonální antikoncepce má mnoho výhod. Za svůj život jsem začala brát pilulky celkem třikrát a nyní je aktivně beru. Výhod je celá řada: výrazně snižují riziko rakoviny děložního čípku, upravují cyklus (to byl důvod mého prvního braní pilulek), při svědomitém užívání zabraňují takřka stoprocentně početí a regulují hladinu hormonů, které mají na svědomí nejen množství menstruační krve, ale i výrazně snižují bolest při menstruaci. Patřím mezi to procento žen, které bez pilulek vždycky trpí - dva dny v měsíci jsem byla odkázaná na lůžko a horkou vanu. To byl důvod pro druhé započetí braní pilulek...
Pak jsem četla cosi o škodlivosti HA. Ale jsou to nesmysly. Je možná pravdou, že moč vylučovaná ženou beroucí HA škodí životnímu prostředí (příkladem mohou být neplodné ryby, ale to je odbočení od diskuze, když tak můžeme založit nové téma a tam vysvětlím), ale samotnému tělu jedině prospívá. Potřetí jsem začala brát HA při výskytu cysty. Měla jsem bolestivou nejen menstruaci, ale bolest v podbřišku mě týrala i během měsíce, při sexu dvojnásob. Gynekoložka rozkázala jasně: HA. Dva měsíce jsem nepozorovala změny. Teď je to třičtvrtě roku a výsledky jsou neuvěřitelné. Cysta je pryč (mimochodem, akné taky - souvisí s úpravou hormonů - hladiny jsou nižší a moje citlivá kůže jimi není týrána), bolesti všeho druhu taky. Právě teď jsem v "pauze" a nevzala jsem jediný prášek. Poprvé v životě ani náznak bolesti...
Přitom návrat "do normálu" je snadný, početí je možný v podstatě ihned po vysazení.
Snad to pomůže při rozhodování